L’Indiana Jones és el meu personatge de ficció preferit des de petit.

D’alguna manera és un geni poc convencional. Un bon dia és un professor d’arqueologia dels Estats Units, quan de sobte gairebé sense voler-ho l’endemà passa a cercar objectes antics perduts arreu del món. Malgrat que en Jones és un home forçut, té pànic a les serps per petites que aquestes siguin. També m'agrada observar la seva cara quan sembla no dominar la situació i que miraculosament sempre acaba superant.

Suposo que el que més m’agrada d’aquest personatge és que malgrat ser un gran explorador també és humà, té les seves debilitats i molt de sentit de l'humor. Doncs bé, nosaltres seguirem l’exemple de l’Indiana i ens convertirem en veritables exploradors d’aventures. Aquest cop algunes d’elles comprenen des de pujar a un arbre, fins a arribar a un destí amb un mapa o construir nosaltres mateixos una cabanya.

Doncs bé, lliguem-nos ben fort el barret d’explorador perquè les aventures estan a punt de començar!

L’Indiana Jones és el meu personatge de ficció preferit des de petit.

D’alguna manera és un geni poc convencional. Un bon dia és un professor d’arqueologia dels Estats Units, quan de sobte gairebé sense voler-ho l’endemà passa a cercar objectes antics perduts arreu del món. Malgrat que en Jones és un home forçut, té pànic a les serps per petites que aquestes siguin. També m'agrada observar la seva cara quan sembla no dominar la situació i que miraculosament sempre acaba superant.

Suposo que el que més m’agrada d’aquest personatge és que malgrat ser un gran explorador també és humà, té les seves debilitats i molt de sentit de l'humor. Doncs bé, nosaltres seguirem l’exemple de l’Indiana i ens convertirem en veritables exploradors d’aventures. Aquest cop algunes d’elles comprenen des de pujar a un arbre, fins a arribar a un destí amb un mapa o construir nosaltres mateixos una cabanya.

Doncs bé, lliguem-nos ben fort el barret d’explorador perquè les aventures estan a punt de començar!

Les Activitats

“Recordo estar de vacances amb els amics i construir una cabanya amb els materials que teníem a l’abast. La cabanya era el nostre refugi, jugàvem a cartes, explicàvem històries i ens refugiàvem del sol i dels pares.”

La cabanya és un petit espai de privacitat pels nens. La construcció de la cabanya farà que els infants hagin de treballar en equip, s’esforcin i desenvolupin la seva creativitat. El més important és trobar un lloc pla, resguardat del sol i del vent per a construir el nostre refugi. L’ opció més senzilla és construir un refugi d’indis amb l’ajuda de canyes altes de plantar; col·locant-les una al costat de l’altra formant un cercle i lligar-les en la part superior amb una corda. Si voleu més idees, podeu trobar per Internet i llibres especialitzats altres tipus de cabanyes.

“Durant anys, els mesos d’estiu ajudava als pares a collir les cireres madures de l’arbre. Pujava al tronc del cirerer i ajudant-me de les branques arribava a les cireres més llunyanes.”

Alguns dels arbres fruiters més coneguts són els tarongers, pomers, pereres, albercoquers, castanyers, cirerers, figueres, mandariners i nesprers entre d’altres. Abans de res, haureu de comprovar que la fruita estigui en el moment òptim de maduració. Comenceu agafant aquells fruits que tingueu més a l’abast de la mà i posant-los en un cistell. Després amb l’ajuda d’un adult, una escala de jardí o bé pujant amb molt de compte al tronc de l’arbre; colliu la resta de fruits. Un cop hàgiu acabat, podreu assaborir el fantàstic resultat del vostre treball. La fruita i verdura acabada de collir és la més gustosa que puguem trobar en el mercat.

“Durant anys, els mesos d’estiu ajudava als pares a collir les cireres madures de l’arbre. Pujava al tronc del cirerer i ajudant-me de les branques arribava a les cireres més llunyanes.”

Alguns dels arbres fruiters més coneguts són els tarongers, pomers, pereres, albercoquers, castanyers, cirerers, figueres, mandariners i nesprers entre d’altres. Abans de res, haureu de comprovar que la fruita estigui en el moment òptim de maduració. Comenceu agafant aquells fruits que tingueu més a l’abast de la mà i posant-los en un cistell. Després amb l’ajuda d’un adult, una escala de jardí o bé pujant amb molt de compte al tronc de l’arbre; colliu la resta de fruits. Un cop hàgiu acabat, podreu assaborir el fantàstic resultat del vostre treball. La fruita i verdura acabada de collir és la més gustosa que puguem trobar en el mercat.

“Demaneu als pares que us marquin un destí en un mapa. Aquí demostrareu si sou uns bons aspirants a explorador, aprenent a trobar el camí.”

És fonamental triar un terreny accessible pels més petits, amb poques pendents i sense obstacles. Un adult sempre us ha d’acompanyar durant l’excursió i us poden ajudar a interpretar el mapa. Aquí haureu de treballar en equip, observar la natura i desenvolupar el nostre sentit de l’orientació, entre d’altres. La brúixola és un fantàstic instrument per saber la direcció que hem de prendre, pel que hem d’aprendre com utilitzar-la. Si voleu viure una experiència completa com a exploradors, demaneu als vostres pares que us amaguin un tresor que haureu de trobar.

“Sempre m’he preguntat si en l’actualitat podria sobreviure un nen tot sol enmig del bosc, només acompanyat pels animals que hi viuen. Jo amb molt de gust, seria el Mowgli del segle XXI i faria vida a sobre els arbres.”

Sortiu de la vostra zona de confort, de tant en tant va bé no tocar pas de peus a terra. Quan necessiteu una mica d’aire fresc i tornar a connectar amb el que és veritablement important, sortiu a fer un passeig pel bosc. Quan trobeu un arbre prou robust per suportar el vostre pes, pugeu-hi, aixequeu els peus de terra i mireu-ho tot amb perspectiva. Seieu en silenci, tanqueu els ulls i escolteu tot el que passa al vostre voltant. Sentiu el vent murmurar per sobre les fulles i acaronar-vos el rostre, els ocells cantar a la vostra mateixa alçada i palpeu el tacte rugós de fusta sota les vostres mans. Sentiu-vos vius i gaudiu d’un meravellós moment d’intimitat amb la natura.

“Sempre m’he preguntat si en l’actualitat podria sobreviure un nen tot sol enmig del bosc, només acompanyat pels animals que hi viuen. Jo amb molt de gust, seria el Mowgli del segle XXI i faria vida a sobre els arbres.”

Sortiu de la vostra zona de confort, de tant en tant va bé no tocar pas de peus a terra. Quan necessiteu una mica d’aire fresc i tornar a connectar amb el que és veritablement important, sortiu a fer un passeig pel bosc. Quan trobeu un arbre prou robust per suportar el vostre pes, pugeu-hi, aixequeu els peus de terra i mireu-ho tot amb perspectiva. Seieu en silenci, tanqueu els ulls i escolteu tot el que passa al vostre voltant. Sentiu el vent murmurar per sobre les fulles i acaronar-vos el rostre, els ocells cantar a la vostra mateixa alçada i palpeu el tacte rugós de fusta sota les vostres mans. Sentiu-vos vius i gaudiu d’un meravellós moment d’intimitat amb la natura.

“A qui no li agradaria saber volar? De moment ens acontentarem en veure el nostre estel de colors enlairar-se.”

Fer volar un estel no és una cosa senzilla, ja que depèn de la nostra destresa a l’hora d’enlairar-lo i de les condicions climàtiques. El millor lloc és un terreny lliure d’arbres i de xarxes elèctriques. També és important que no hi hagi pendents i que faci una mica de vent. Per això les platges o llocs oberts plans són les millors ubicacions, ja que són llocs sense edificacions i on sol fer vent. No hem de fer volar estels si hi ha una tempesta elèctrica perquè aquests poden ser uns bons parallamps. Hi ha diferents maneres d’enlairar el nostre estel, les podreu trobar totes en el núvol i també recomanacions de com construir-los a casa amb materials reciclats.

“Som molts els que recordem haver visitat una població concreta gràcies al plat que vàrem degustar allí.”

La gastronomia és una de les característiques que representen millor cada regió. Tastar plats nous és un plaer pel nostre paladar que ens obrirà a un món nou de gustos i combinacions. Deixeu-vos portar per les recomanacions i estigueu ben oberts a tastar elaboracions noves. Quan es tasta un plat o producte de proximitat per primera vegada és difícil oblidar-ho. Alguns d’aquests productes que com a infants potser no hem tastat mai poden ser els calçots de Valls, la mongeta del ganxet, el bull o la llonganissa de Vic. Són sabors i records que perduren per sempre. En la majoria dels casos ens estarem perdent una delícia culinària, pel que val la pena córrer el risc a tastar-ho.

“Som molts els que recordem haver visitat una població concreta gràcies al plat que vàrem degustar allí.”

La gastronomia és una de les característiques que representen millor cada regió. Tastar plats nous és un plaer pel nostre paladar que ens obrirà a un món nou de gustos i combinacions. Deixeu-vos portar per les recomanacions i estigueu ben oberts a tastar elaboracions noves. Quan es tasta un plat o producte de proximitat per primera vegada és difícil oblidar-ho. Alguns d’aquests productes que com a infants potser no hem tastat mai poden ser els calçots de Valls, la mongeta del ganxet, el bull o la llonganissa de Vic. Són sabors i records que perduren per sempre. En la majoria dels casos ens estarem perdent una delícia culinària, pel que val la pena córrer el risc a tastar-ho.