“Del mercat a taula: som el que comprem”

Nota al nostre diari:

El temps s’ha convertit en el bé més preuat per a moltes persones. En ple segle XXI, on la competència en tots els àmbits laborals és cada vegada més ferotge i se’ns exigeix més com a professionals, és una realitat que tenim cada cop menys temps per a nosaltres. Per això, trobar un moment per a fer la compra s’ha convertit en un petit repte per a moltes famílies. Darrerament han aparegut aplicacions i supermercats online que ens porten puntualment la compra a casa. D’aquesta manera guanyem una mica de temps, però perdem el contacte directe amb petits productors que treballen cada dia per portar-nos un producte fresc i de proximitat.

Green emotions - Productes de proximitat
Fotografia d’una de les parades d’un mercat local

El major poder que tenim els individus davant les grans empreses d’alimentació, és la nostra decisió de compra. Comprant en un establiment determinat, estem donant el missatge de que volem que aquell establiment segueixi oferint aquell producte en el futur. Aquesta decisió per petita que sembli, multiplicada per les moltes famílies que actuen com nosaltres, representa una força fonamental per fomentar un tipus de consum majorista o un altre de més responsable. Comprant en grans superfícies, per tant estem fomentant la proliferació d’aquest tipus d’establiments. D’aquesta manera ens estalviem uns quants minuts del nostre temps ja que tenim gran varietat de productes en un mateix comerç. Però sabem realment tota la informació dels productes que adquirim en una gran superfície?

Green emotions - Supermercat
Supermercat. Fotografia d’estoc

Els aliments que comprem en grans supermercats no vol dir que siguin de pitjor qualitat o menys frescos. Del que es tracta és que coneguem la procedència del producte i per tant els quilòmetres que ha fet per arribar; hem de saber la seva elaboració i ingredients; hem de saber les condicions de treball de les persones que l’han fet possible; si aquest és un producte de temporada o pel contrari han calgut molts recursos per produir-lo en aquesta època de l’any, entre d’altres. Ens queixem que hi ha contaminació en el nostre entorn, que les fruites i verdures han perdut sabor respecte a anys anteriors, que alguns aliments tenen ingredients poc naturals i les condicions de treball d’algunes empreses son injustes. Però, a l’hora de canviar tot això, quan anem comprar decidim mirar cap a un altre costat i agafar allò que tenim més a mà del prestatge.  

 

La clau de tot plegat és aprendre a comprar de forma responsable. Si som el que mengem, llavors igual d’important és triar bé el que comprem. D’aquesta manera descobrirem productes de proximitat, de molta qualitat i que es venen molt més a prop nostre del que pensem. Podem trobar mercats en les principals poblacions i barris de Catalunya, amb horaris generalment flexibles tant de matí com de tarda. Si entre setmana segueix sent complicat trobar un forat, la majoria de mercats obren portes també en dissabte.

 

El primer avantatge que trobareu comprant en mercats municipals, és el contacte directe amb productors locals. Aquests poden ser des de forners, peixaters, formatgers, carnissers o pagesos entre d’altres. Un cop estigueu davant d’ells els hi podreu demanar d’on prové el seu producte, qui l’ha elaborat, quins ingredients conté i fins i tot amb quins altres aliments marida bé. Aquests productors locals resideixen a pocs quilòmetres de casa nostra i dediquen moltes hores al dia per oferir-nos un producte sa i de qualitat. Comprovareu que es tracta de gent treballadora, honrada, amable i que té boniques històries per explicar.

Green emotions - Productes de proximitat
Fotografia d’una de les parades d’un mercat local

De la mà d’aquests petits productors guanyarem també en qualitat i sabor del producte. En la majoria de casos, en els mercats municipals es venen productes de proximitat i temporada; pel que no han passat per càmeres frigorífiques ni per cap intermediari. En el cas de les parades de pagesos, fins i tot podem trobar que aquelles verdures i hortalisses que estan exposades han estat collides aquell mateix matí del camp. Com poden tenir el mateix sabor una hortalissa fresca que una altra que porta una setmana a la nevera?

 

A més a més, comprant en mercats municipals estarem afavorint de manera directa i a un preu just els petits productors locals. D’aquesta manera garantim el seu sustent, el del seus treballadors i la possible aparició de nous productors en el territori. Els productes de temporada i de proximitat son la base per a una dieta equilibrada. Molts experts consideren que els productes cultivats prop de casa, ens aporten els nutrients que necessita el nostre cos en la temporada que ens trobem de l’any. Seguint els productes de temporada elaborarem uns àpats variats, saludables, gustosos i de km0. Probablement, no trobareu unes fruites i verdures tant gustoses com aquelles cultivades prop de casa vostra. Us recomanem definitivament que feu un passeig en família per un dels molts mercats setmanals de Catalunya. Passegeu amb els vostres fills entre les parades, gaudiu de la varietat de colors dels aliments, escolteu com parlen clients i comerciants i com oloren els formatges i embotits. Deixeu-vos sorprendre per antigues varietats de mongetes, d’enciams i de tomàquets.

 

Darrerament estem massa amoïnats pel temps que triguem en comprar o per obtenir els productes al preu més baix possible. Però ens oblidem d’esbrinar el lloc i la manera com han estat aquests produïts, fet que condiciona molt més la qualitat i sabor del producte. Si volem cuidar la salut de la nostra família, adquirir productes cada cop més sans i naturals, de molta qualitat i que siguin poc contaminants; llavors és hora de començar a canviar la nostra manera de comprar. Compreu en mercats municipals; us ho agrairà la vostra ciutat, la vostra salut i la dels vostres familiars, els vostres àpats, els petits productors i les activitats en família de cap de setmana. Si aprenem a triar bé, podem comprar coses que tenen un valor incalculable.

Recomanacions de km0 que us fem en aquesta notícia:

1. Llistat dels mercats municipals de Catalunya

2. Web dels mercats que es fan cada setmana a Catalunya.

Trobareu tota la informació a:
https://www.mercatsetmanal.cat

3. Web dels mercats municipals de la ciutat de Barcelona.

Trobareu tota la informació a:
http://www.mercatsbcn.cat/

4. Web de les fires a Catalunya

Hi trobareu un calendari amb les fires de tot el territori. Trobareu tota la informació a:
http://empresa.gencat.cat/ca/treb_ambits_actuacio/emo_comerc/emo_fires/

Leave a Reply