“Primera aventura i tast de proximitat a Gallecs”

Nota al nostre diari:

“Nervis a l’estómac. Ens posem roba i calçat còmode. Trucades d’última hora. Anem a buscar el pa i les coques acabades de fer al forn. Cafè amb llet per emportar, que la tarda serà llarga. Mirem el cel esperant que no apareguin més núvols. El cotxe ple fins dalt amb plantes, testos, barrets, xarxes d’insectes, pintures, estovalles, taula plegable, plats, nevera, sucs, formatges i embotits de km0. Arribem aviat per preparar-ho tot. Fa calor. Triem el millor lloc per a fer les fotos i per parar taula. Esperem que arribi tothom per a començar. Es posa a ploure, mala sort. Para de ploure, aprofitem per fer el màxim de proves i fotografies possibles. Riures, nens passant-s’ho bé, fotògrafa donant instruccions. Passa l’estona i es desperta la gana i el cansament. Ens apropem a fer el tast de productes de proximitat. Mmm, que bo. Últimes fotos, riures i comiat final. Tot ha anat molt bé.”

Green emotions - Imatge nens jugant amb fang
Nens jugant amb fang i pintures enmig de l’espai protegit de Gallecs. Fotografia pròpia

A Green Emotions ja estem escalfant motors per oferir-vos les millors activitats per a fer en família. Després de setmanes de treball intens al despatx, l’equip de Green Emotions vàrem fer el primer assaig de les nostres activitats, aquest diumenge 10 de juny. Per aquesta prova pilot, anomenada “Una tarda de pagès” vam convidar a infants i pares a gaudir d’un petit tast de les nostres experiències. Va ser un moment únic per a què petits i adults disfrutessin plegats del contacte amb la natura.

La ubicació triada per a desenvolupar l’activitat va ser l’espai natural de Gallecs. Aquest és un dels pocs espais rurals que queden en la zona metropolitana, concretament a quinze quilòmetres de Barcelona. Aquí el silenci i la natura encara van del braç, sent un oasi de tranquil·litat pels pocs veïns que hi resideixen. De fet, a Gallecs es mantenen els seus valors naturals i paisatgístics originals, malgrat trobar-se en plena zona industrial del Vallès. És per això que encara conserva la mateixa imatge que tenia en altres temps, amb masies disperses pels camps de cultiu i arbredes. Enmig de la seva extensió trobem camins rurals, camps treballats, un petit rierol envoltat de bosc, masies i una església romànica del segle XII.

Green emotions - Parc els gallecs
Imatge dels camps conreats i ondulants de Gallecs.

Encara ara, la principal activitat de Gallecs és l’agrícola. En aquest sentit, en l’actualitat s’està fent la conversió a l’agricultura ecològica. És per això que les seves fruites, verdures i melmelades són molt apreciades pel seu sabor. Gallecs és també, l’espai de lleure de referència per a poblacions veïnes com Mollet del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda, entre d’altres. Tot i trobar-se al costat de l’autopista AP-7 i de diferents espais urbanitzats, al cap d’uns metres d’endinsar-te dins de Gallecs, ja tens la sensació d’estar ben lluny de tot soroll. Són precisament aquests contrastos, els que permeten comprovar els canvis que la mà de l’home és capaç de provocar sobre el paisatge. Estant aquí, podem fer-nos una idea de com hauria estat el paisatge de la zona metropolitana just abans del desenvolupament de la industrialització i de les progressives urbanitzacions.

Estant aquí, podem fer-nos una idea de com hauria estat el paisatge de la zona metropolitana just abans del desenvolupament de la industrialització i de les progressives urbanitzacions.

Tornant al relat de l’activitat, la tarda va començar força moguda. Aquesta privamera de 2018, el temps està sent molt imprevisible. Un bon dia ens podem aixecar amb un sol espatarrant, que en qüestió de minuts apareixen nuvolades i es posa a ploure. Doncs sí, tot just quan anàvem a començar, es va posar a ploure. Enmig dels camps cultivats de Gallecs vam treure els paraigües, tot esperant que amb una mica de sort amainés. D’haver-ho sabut, haguéssim portat impermeables per a fer la primera activitat sota la pluja.

Green emotions - Nens amb PDF activitats sostenibles
Imatge de l’arbreda del camí de’n Caganell.

Passats uns minuts, va parar de ploure i tornava a aparèixer un sol radiant. Són coses del directe climatològic. Amb el permís del temps i amb l’ajuda de les famílies, vam poder fer moltes de les activitats recomanades dins el nostre Club Explorador. Entre tots vàrem poder plantar unes pebroteres fantàstiques, escoltar el so dels ocells migratoris que passen per Gallecs, vàrem pujar al tronc d’un arbre per mirar-ho tot amb perspectiva, construir una cabanya amb l’ajut d’unes canyes, vam mullar-nos els peus en el rierol de Gallecs i cercar insectes estranys entre les herbes del camí de’n Caganell. Va ser una tarda molt divertida per a tots.

Tot això, sota l’atenta mirada de la nostra fotògrafa, la Bea, de Borboleta Produccions, que ens anava donant instruccions per a recollir les millors instantànies de cada instant de màgia. Per acabar i com a merescut premi, vam assaborir una petita mostra de productes de proximitat, tots ells elaborats en la zona del Vallès. Entre aquests productes vàrem poder tastar les melmelades i cervesa artesana fetes a Gallecs, en perfecta harmonia amb els formatges Mogent, bull blanc de Can Magret, pa i coques del Forn Prat de Mollet del Vallès. Es va cuidar fins a l’últim detall, ja que fins i tot el pa era fet amb la farina ecològica dels camps de Gallecs.

Green emotions - Parc els gallecs
Imatge de l’Església romànica de Santa Maria de Gallecs.

Nens i nenes van poder alliberar les ganes que tenen d’embrutar-se, de saltar, escalar, olorar, escoltar i en definitiva experimentar la natura sense les limitacions de ciutat. L’objectiu de l’activitat era allunyar-nos per unes hores de les pantalles, del soroll i la contaminació per gaudir de les meravelles de la natura. Si fem un esforç, recordarem com nosaltres també vàrem viure les mateixes experiències de petits i la importància que aquestes van tenir per a nosaltres. La distància que separa Gallecs d’altres poblacions de l’àrea metropolitana és molt minsa, pel que no podem trobar excuses per fer gaudir d’aquests moments irrepetibles als nostres fills.

Des de Green Emotions ja estem engegant motors per fer-vos viure les millors activitats a l’aire lliure en família. Estigueu atents a la nostra web i xarxes socials per assabentar-vos de les properes novetats. Tot l’equip està preparat i il·lusionat per començar un llarg camí al vostre costat. Un camí que esperem no tingui fi i on l’important és gaudir del procés, més que arribar a destí.

Green emotions - Tast productes de proximitat
Fotografia del tast de productes de proximitat. Les families vàren poder tastar entre d’altres la cervesa artesana Toc i melmelades d’agricultura ecològica de Gallecs.

Recomanacions de km0 que us fem en aquesta notícia:

1. Visitar l’espai protegit de Gallecs

Trobareu tota la informació a:
http://www.espairuralgallecs.cat/

2. Melmelades i cervesa artesana Toc de l’Associació Agroecològica de Gallecs.

Més informació a:
http://www.aegallecs.cat/

3. Formatges Mogent, de Sant Antoni de Vilamajor.

Més informació a:
http://www.mogent.com/mogent/

4. Carns i embotits de Can Magret.

Els podreu trobar a C/ Jaume I, 166.
Mollet del Vallès

5. Pa d’espelta i coques amb la farina de Gallecs.

Forn Prat de Mollet del Vallès.
Més informació a:
https://fornipastisseriaprat.com/

Green emotions - Molí de vent
Imatge d’un dels molins de vent que existeixen a Gallecs per extreure l’aigua dels pous i regar els camps de conreu. Aquest és un exemple de l’ús de les energies renovables per l’agricultura.

Leave a Reply